Scheiden een achtbaan van emoties

“Het ging zo goed. Ik begrijp er niets van. We hebben wel onze onenigheden gehad, maar daarvoor zijn we in relatietherapie. Ik heb altijd alles voor hem/haar gedaan. Waarom scheiden?”

 “Ik ben er eigenlijk wel uit. Het gaat niet meer werken tussen ons. Voor mijn gevoel heb ik er alles gedaan maar de koek is op. Ik ben al een beetje aan het plannen en aan het zoeken op internet wat ik moet doen als ik wil scheiden. Eén ding is zeker. De kinderen mogen er niet onder lijden.”

 Klinkt één van de twee bovenstaande voorbeelden herkenbaar? Of misschien allebei. Een ding is zeker: scheiden is voor iedereen een drama. Mooier kunnen we het niet maken. Bij een scheiding speelt je eigen emotie een grote rol, maar ook de emoties van je partner, je kinderen en die van alle anderen uit jullie omgeving. Iedereen scheidt een stukje met jullie mee. Je zit of zat in een emotionele achtbaan en naast alle emoties komen ook nog allerlei juridische aspecten om de hoek kijken.

Je probeert alle ballen hoog te houden en dat terwijl je het liefst gewoon door wilt gaan alsof er niets is gebeurd, of juist de dekens over je hoofd trekken en de hele dag in bed blijven liggen. Maar dat kan niet. Je hebt kinderen, je werk en daarnaast moet het huishouden blijven draaien.

Die achtbaan van emoties wordt in de literatuur een rouwproces genoemd. De wetenschapper E. Kübler Ross heeft hiernaar onderzoek gedaan en daaruit is naar voren gekomen dat (bijna) iedereen eenzelfde rouwcurve doorloopt.

Bij een rouwproces denk je snel aan het overlijden van je dierbare, maar ook scheiden is een rouwproces. Iedereen doorloopt dit proces, jij je partner, je kinderen en je naasten.

Jij en je partner zitten waarschijnlijk niet op één lijn
Terwijl jij in je hoofd en online informatie hebt overdacht en opgezocht, denkt je partner dat het goed gaat tussen jullie. Of andersom. Eigenlijk kun je één ding met zekerheid zeggen. Als jij of je partner wil scheiden, dan zit je allebei in een andere fase in het rouwproces van de scheiding. De kans dat jullie direct op één lijn zitten met elkaar, is bijzonder klein.

Het rouwproces in een scheiding
En hoe ziet de rouwcurve er dan uit? Hieronder zie je een visuele weergave. Het kan zijn dat je bij jezelf denkt, “pff gelukkig, het dieptepunt heb ik gehad” of “hmmmm, volgens mij is mijn partner al bij het maken van nieuwe plannen en dat terwijl ik nog heel boos ben, dat wordt nog een zware tijd.”

De curve is niet statisch, je gevoelens kunnen nog als een schommel alle kanten opgaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toenemend onbegrip door verschillend rouwproces
Doordat je allebei op een andere schommel zit en je niet synchroon schommelt, kan dat veel onbegrip opleveren. Over en weer maak je elkaar verwijten, waardoor je steeds verder van elkaar afdrijft. Die verwijten hebben ook zijn weerslag op de kinderen. Allebei heb je naar elkaar uitgesproken dat de kinderen niet de dupe mogen worden van jullie scheiding, maar je merkt dat dit wel gebeurt. Je kan er niets aan doen, hoewel je het niet wilt wordt je focus verlegd naar je partner, die jou kwetst.

Zie hier ook de Kinderombudsman in de tv-uitzending van Nieuwsuur d.d. 19 januari 2017. http://www.npo.nl/nieuwsuur/19-01-2017/VPWON_1267554

Jij hebt een keuze: hoe soepel gaat je scheiding verlopen?
Wat nou als je kan scheiden waarbij rekening wordt gehouden met jouw belangen, die van je partner èn de kinderen? Een partij die beseft dat scheiden niet alleen juridisch is, maar vooral iets emotioneels?

Dat is toch dé uitkomst? Barbara en Sabien helpen jullie hierbij. Doordat zij ieder hun eigen expertise hebben, Barbara als psycholoog en Sabien als familierechtadvocaat, zijn zij heel goed in staat om samen met jullie tot oplossingen te komen. Tijdens de intake wordt geïnventariseerd waar jullie op dat moment de meeste behoefte aan hebben, emotionele of financiële stabiliteit. Afhankelijk van de uitkomst, start of Barbara of Sabien de gesprekken met jullie op. Blijkt het toch andersom te zijn? Dan wordt het voor je aangepast.

In plaats van jarenlang te procederen vol onbegrip over en weer, blijf je ouders en gun je je kinderen van jullie allebei te houden. Zo wordt de beschadiging van je kinderen als gevolg van de scheiding tot het minimum beperkt.

 Meer weten of behoefte aan deskundig advies?
Iedereen wil toch kindvriendelijk scheiden?

Bel ons vrijblijvend op, we staan je graag te woord.

PS: Vond je dit artikel interessant (voor anderen)? Like en deel gerust, dank alvast.

 

 

 

 

You Might Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *